De geschiedenis van verbeteringen in passieve verwarmingssystemen

De meeste verbeteringen aan passieve verwarmingssystemen werden aangebracht door de oude Romeinen, wie in de eerste eeuw. n.e. ze gebruikten eerst glas als scheidingswanden in raamopeningen. Naast vlak glas gebruikten ze ook rond glas - bol, gebonden met zachte metalen, evenals platte stukken transparante rotsen, zoals mica en seleniet. Toen werd glas toegepast in de grote raamopeningen aan de zuidkant, oostelijk en westelijk, om op het gewenste moment van de dag de juiste temperatuur en verlichting te bereiken. Vitruvius schrijft over de juiste oriëntatie van woonruimten met de zijden van de wereld. In zijn villa in Laurentum, Plinius de Jongere, volgens de aanwijzingen van Vitruvius, hij plande de ramen in de eetkamer op het zuidwesten, en in de slaapkamer op het zuidoosten. Plinius schrijft ook over een kamer, die hij "heliocaminus" noemt, die een concentrische vorm had en drie enorme ramen aan de zuidoostkant, zuiden en zuidwesten. Deze kamer was een soort "zonne-oven", van waaruit warme lucht via hypocaustkanalen werd verspreid om aangrenzende kamers te verwarmen. Dergelijke oplossingen werden ook gebruikt in nieuwere Romeinse baden (Trajanus, Caracalla of Diocletianus als caldarium. De Romeinen waren ook de eersten die glas gebruikten om kassen en serres te bouwen.
Het grote idee van glazen huizen stortte in elkaar met de val van het Romeinse rijk en de techniek van het vervaardigen van vlakglas.
Naar het idee om een ​​kas te bouwen, eerst als kleine tuinkamers, nieuw leven ingeblazen alleen tijdens de Renaissance in Nederland.

tmp20cf-2De ontwikkeling van de kas in de moderne tijd: A) 16e eeuwse broeikas uit Nederland, extra verwarmd door keramische kachels, B) 18e-eeuwse Hollandse serre met vlak glas en 's nachts neergelaten matten, C) 19e-eeuws palmenhuis bij het clubhuis in Engeland, D) grote beglazing en een kas op het dak in een van de huizen in Londen uit het einde van de 19e eeuw.

Aan het einde van de 17e eeuw. In Frankrijk is de vlakglasproductie weer op gang gekomen, vergelijkbaar met die gebruikt in het oude Rome. De productie van vlakglas heeft vooral in Engeland de snelle ontwikkeling van kassen beïnvloed, Frankrijk en Nederland. W XIX w. kassen werden groter en sierlijker. Palm huizen (kassen) ze werden een onafscheidelijk architectonisch element in rijke paleizen, of de zetels van rijke burgerlijke families. In 19e-eeuwse Engelse woningbouwhandleidingen,. "Het Herenhuis", "Het Glazen Huis", serres - als toevoeging aan de woonkamer of bibliotheek - werden zelfs aangeraden. Deze ideeën raakten na de Eerste Wereldoorlog in de vergetelheid.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *