Een voorbeeld van een activiteit van een geïntegreerde architect, warmte installateur, bouwfysica en onder andere zijn realisaties: Natuurhuis - Stockholm, Zweden; Philips Proefhuis - Aken, Duitsland; Sun Tronic House - VS. Ze hebben zeer uitgebreide technologische installaties van actieve systemen en architectuur die geschikt zijn voor deze technologieën, die helpt om de beste energieresultaten te bereiken.
Experimenteel Huis Philips-Aken (Duitsland) 1975 R.: A) weergave, B) secties
Deen: breedtegraad 51°, totale zonnestraling = 1109 kWh/m2/a, oppervlak 116 m2, kubus te verwarmen 290 m3, collectorgebied - 20,3 m2, warmte opslag 46 m3. Zonne-energie dekt 50% energie behoeften. Philips heeft een nieuw type vacuümspruitstuk getest in combinatie met een complex actief water/luchtsysteem, Kloty gebruikte ook warmte uit huishoudelijk afvalwater en gebruikte lucht. Alleen de warmtepomp wordt gebruikt als bijverwarming. De Philipswoning is een typische catalogus eengezinswoning.
Sun-tronic huis, boog. De Berkus Groepsboog., Santa Barbara (VS): A) weergave, B) gooit, C) dwarsdoorsnede
Deen: zonne-energie dekt 60% energie vraag. Actief systeem voor verwarming en warmwaterbereiding. werkt met een warmtepomp. Alles wordt bestuurd door een thuiscomputer, die zorgt voor de juiste temperatuur in alle kamers. De warmte van de haardverwarming kan naar alle kamers worden verdeeld. De huisoplossing maakt ook gebruik van passieve methoden van zonneverwarming en fotovoltaïsche batterijen.
Natuurhuisje - Stockholm (Zweden), boog. B. Waarschuwen: A) wijsheid, B) gooit, C) dwarsdoorsnede
Deen: breedtegraad 56°, totale zonnestraling = 876 kWh/a, totale oppervlakte 130 m2, de collector is het volume van het huis omsloten door een serre, stenen warmteopslag — 40 m3. Extra verwarming: elektrische kachels in de luchtkanalen en een gasoven, die is aangesloten op het warmwaterbereidingssysteem voor huishoudelijk gebruik., Aanvullend: gesloten afvalvergistingstank en regenwateropslagtank.
Bovenstaande voorbeelden bevestigen de conclusie, dat traditionele vormen van een eengezinswoning met kleine collectoroppervlakken kunnen voldoen aan de eisen om ze op het zuidelijke dakoppervlak te plaatsen. Voor grotere collectoroppervlakken is het nodig om op zoek te gaan naar nieuwe architectonische vormen, die aan technische en esthetische eisen zal kunnen voldoen.